Släng av dig offerkoftan!

Släng av dig offerkoftan!

Kroppen är en helhet. Om det är obalans någonstans så kan det innebära en obalans även någon annanstans – även om kroppen är smart och kan sköta om sig själv på många plan.

Mycket idag handlar om maten som vi stoppar i oss (och inte stoppar i oss), det tänker jag inte skriva om, utan om hur stress påverkar vårt välbefinnande.

För att prata lite om autoimmuna sjukdomar. Autoimmuna sjukdomar uppkommer då immunförsvaret vänder sig mot den egna kroppen. Exempel på autoimmuna sjukdomar är inflammatoriska tarmsjukdomar, reuma, sköldkörtelsjukdom, keliaki, MS, psoriasis mm… Det här är bara att Googla sig vidare på om man vill veta mera.

Jag själv lever med ulcerös kolit. För några år sedan presenterade jag detta som att ”jag lider av sjukdomen ulcerös kolit”. Men jag lider inte av den idag mera. Jag har slutat med det. Det blev bara tråkigt och jobbigt.

Orsaken till att kroppen börjar jobba emot sig själv beror på ett samspel mellan olika faktorer från miljö och biologi. Nå, vad betyder det? Jo, vi påverkas av det som pågår runt om oss och i oss. Och söker man fram information om sjukdomarnas etiologi spelar stress en stor roll.

Som sjukskötare vet jag vad som händer i kroppen när den utsätts för stress. Jag vet också att vi behöver stress för att överleva, det är en av kroppens försvarsmekanismer. MEN, det är när stressen bli på och ständig som kroppen påfrestas – du blir sjuk.

Vad betyder stress? Jag trodde t.ex. att stressar man så har man för mycket att göra hela tiden, man hinner inte varva ner. Idag vet jag att det handlar om så mycket mera än det. Du kan t.ex. ha många järn i elden UTAN att stressa. Bara du är medveten om dig själv och vad som pågår i ditt inre.

För mig är stress energi. Stressar du så dräneras du på energi om du sedan påverkas av yttre omständigheter eller från ditt inre (din självbild t.ex.).

Det här är saker som dränerar oss på energi och orsakar stress i vår kropp:

  • Känslan av otillräcklighet. Du tänker tankar som: Jag klarar det inte (t.ex. välja en förändring). Jag är inte bra nog (t.ex. din roll som förälder).
  • Känsla av skam och skuld. Du har något i ditt förflutna som du går och bär på.
  • Du vill alltid ha rätt. Du försöker övertyga din omgivning om att ditt sätt är det enda rätta sättet.
  • Rädslor. Du är rädd för att misslyckas och du oroar dig för saker som kan hända.
  • Du känner dig som ett offer. Du skyller på annat (tid, sjukdom, pengar) och andra (partner, barn, kollega) och tänker att livet är orättvist.
  • Du berättar samma story. Du lägger mycket energi på förklaringar och söker bekräftelse.
  • ”Måsten & Borden”: Dina dagar fylls med saker du tycker att du måste och borde.
  • Ilska och irritation: Situationer som inte blev som du hade tänkt. Kallas förväntningar.

Listan kan göras lång. Det här är inga påhittade saker utan saker jag själv har blivit medveten om som jag fungerat efter och som jag ser i mitt arbete dagligen. Jag har slukat massor av inspirerande böcker om hur vi människor samspelar med varandra, hur vår hjärna, våra tankar och medvetenhet fungerar. Exempelvis Bruce Lipton, Dr. Joe DispenzaDr. Elaine Aron och Gay Hendricks för att nämna några. Utöver det inspireras jag av många andra, mera kända och mindre kända i världen.

Genom att bli medveten om sin attityd kring t.ex. ”Måsten & Borden” så kan man komma till en insikt att det egentligen handlar om en rädsla. Eller ens ilska och irritation kommer egentligen från att jag går omkring med skuld eller skamkänslor från mitt förflutna. Ännu ett exempel: Jag lägger så mycket energi på att alltid ha rätt, bara för att få min story, som jag så starkt vill hålla fast vid, bekräftad.

Invecklat? Kanske, men inte egentligen. Vi är människor och humana, vi tänker ofta allting väldigt invecklat. Så här funkar vi. Och det är inget fel i det. Vi bär alla på händelser och trauman som tyvärr styr och ”programmerar” oss. Som orsakar stress i vårt inre mer eller mindre.

Grejen är den att vi så lätt vill skylla vårt illabefinnande på annat eller andra. Det kan funka det också, men i längden kommer det att göra dig sjuk (pga stress) och du är inte så rolig att umgås med faktiskt. Och det är väl inte så hejsan det, eller hur?

Så, vill du uppleva mindre stress och ett bättre välbefinnande, börja göra medvetna val! När du väl börjar välja, så lägger du en snöboll i rullning. Det handlar om babysteps – och dom är magiska – bara du väljer att ta det första!

Det första du kan göra är att slänga av dig offerkoftan. Välj det NU!

Vill du ha hjälp på vägen?
Jag hjälper dig gärna!

Kontakta mig:
sandra@sandralindholm.com
+358 (0)45 1327 888

PS: Kom ihåg – att uppleva hälsa behöver inte betyda frånvaro av sjukdom!

Inga kommentarer

Skriv en kommentar