Rädslan – en potentialslukande känsla

Rädslan – en potentialslukande känsla

Jag tror jag hittade på ett nytt ord. ”Potentialslukande”. Men det kändes som rätt ord att använda 🙂

Det pratas ofta om att komma över rädslor av olika slag och hur befriande det känns efteråt. Jag har insett i mitt arbete och när jag träffar människor hur det är helt beroende på vad man definierar som en rädsla. Dessutom kan man komma fram till att det faktiskt är en omedveten rädsla som begränsar ens unika potential och vilken betydelse det har att inse det och sedan kunna förändra det. Många gånger tror vi att saker och ting är mycket mera invecklade än vad de i själva verket är och med de tankarna gör vi allting mycket svårare för oss.

När man pratar om att komma över en rädsla inom coachingen handlar det inte enbart om att komma över en rädsla för spindlar, ormar eller trånga utrymmen osv. Det handlar om att medvetandegöra vad som begränsar oss i vår egen potential och därifrån skapa förändring. När vi står inför en förändring, eller när vi vet att en förändring behöver ske, kommer ofta rädslan som paket på posten. Det är då vi ofta brukar börja skylla på saker som tid, pengar och andra personer och vi struntar i att ta itu med det som egentligen begränsar oss. Det beror på att vi är på väg att kliva ur bekvämlighetszonen och välja någonting annorlunda och det tycker vårt inbyggda tankemönster inte om, vilket bidrar till en känsla av rädsla i vår kropp.  Den vill signalera att vi ska fortsätta i samma tankebanor som tidigare, eftersom det är tryggt och ”skönt”. Men genast som vi lyckas medvetandegöra och komma till insikt att man kan tänka annorlunda (välja förändringen istället för det ”bekväma”), skapas nya tankemönster och då känns allting klart som korvspad och flera möjligheter uppenbarar sig.
Man kan t.ex. inse att man egentligen är
– rädd för att bli utan pengar
– rädd att förlora kontrollen (vad kontroll betyder för just dig)
– rädd att mista jobbet
– rädd att behöva göra svåra beslut
– rädd att inte vara normal
– rädd att inte vara omtyckt

Insikterna leder till möjligheter. Möjligheter att tänka annorlunda och du inser kanske att du i själva verket inte ens är rädd eller situationen inte är så besvärlig som du tänkt dig. Du har bara trott att du är rädd för du har inte varit medveten om andra tankesätt. Insikterna om andra tankesätt gör att det sedan är möjligt att skapa förändring med lätthet och glädje, vilket bidrar till att du använder mera av just din unika potential.
Vad jag vill förtydliga är: att skapa förändring behöver inte betyda att du ska byta jobb, flytta, resa runt jorden, ta ut skilsmässa eller säga upp vänskaper. Allting handlar om hur du tänker och där medvetandegöra andra tankesätt som känns lätta och som funkar för dig. Som vilken annan muskel som behöver tränas för att bli starkare så behöver hjärnan också tränas. Ibland behövs mera disciplin, ibland mindre.
Det handlar om att VÅGA och inte låta rädslan styra. Rädslan, som sällan är just en rädsla så som du har tänkt den!

Ett bra verktyg att ha i bakfickan är att tänka: ”Ingenting blir aldrig som man har tänkt, det kan t.om. bli bättre”. Det senaste året har det varit ett kraftfullt verktyg för mig personligen!

Så…är det nu dags att bli medveten om alla rädslor och släppa taget om dem och låta dig lysa som den underbara person du verkligen är?

Inga kommentarer

Skriv en kommentar